Żurek
z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE
Żurek
z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE
Składniki:
- 1 laska kiełbasy Kurpiowskie Specjały
- 20 dkg wędzonego boczku
- plaster ciasta francuskiego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki chrzanu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
Jak przygotować:
Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5 cm, owiń paskami kiełbasę i piecz przez 15-20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Do bulionu wlej zakwas, zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać. Żurek podawaj z boczkiem, łyżeczką chrzanu do każdej porcji oraz z kiełbasą w cieście i jajkiem.