Do góry
facebook

Quiche

Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ

Więcej

Quiche
Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ

50 minut
4 porcje
Podziel się

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały
  • 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • ½ cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 18 dkg śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Jak przygotować:

Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Spróbuj też:

Ziemniaczana zapiekanka

ze szpinakiem i kiełbasą

70 minut
6 porcji
Kremowe babeczki

nadziewane szynką

40 minut
6 porcji
Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.