Do góry
facebook

Wykwintna

sałatka wiosenna

Więcej

Wykwintna
sałatka wiosenna

20 minut
4 porcje
Podziel się

Składniki:

  • 20 dkg jarmużu
  • 10 dkg świeżego szpinaku
  • 10 dkg namoczonych daktyli
  • 25 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych)
  • garść kiełków, np. słonecznika
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować:

Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki – oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.

Spróbuj też:

Tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje
Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji
Ziemniaczana zapiekanka

ze szpinakiem i kiełbasą

70 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.