Wykwintna
sałatka wiosenna
Wykwintna
sałatka wiosenna
Składniki:
- 20 dkg jarmużu
- 10 dkg świeżego szpinaku
- 10 dkg namoczonych daktyli
- 25 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
- 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych)
- garść kiełków, np. słonecznika
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z limonki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Jak przygotować:
Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki – oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.