Sałatka na drogę
z kiełbasą szynkową
Sałatka na drogę
z kiełbasą szynkową
Składniki:
- 15 dkg szynkowej Kurpiowskie Specjały
- kiełbasa szynkowa przypieczona
- Mix sałat do wyboru: sałata lodowa, masłowa, rzymska, czerwona, radicchio, endywia, roszponka, rukola, jarmuż (razem ok. 20 dkg)
- 25 dkg sera capri
- czerwona cebula
- awokado
- gruszka
- ½ puszki zielonego groszku
- 15 dkg grzanek ziołowych
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika
Dip ziołowo-czosnkowy:
- duży jogurt grecki
- zioła do wyboru: oregano, bazylia, estragon, cząber, rozmaryn, pietruszka
- posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Jak przygotować:
Pokrój w kostkę i podsmaż szynkową. Potnij/porwij na mniejsze kawałki wybrane sałaty. Dodaj pokrojone: w ósemki awokado i gruszkę, w kostkę ser capri oraz w cienkie piórka cebulę. Dodaj groszek, grzanki, szynkową i pestki słonecznika. Dokładnie wymieszaj, przełóż do słoików i zabierz ze sobą na wycieczkę. Tuż przed jedzeniem dodaj dip ziołowo-czosnkowy.