Ziemniaczana zapiekanka
ze szpinakiem i kiełbasą
Ziemniaczana zapiekanka
ze szpinakiem i kiełbasą
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 2 kawałki kiełbasy Kurpiowskie Specjały
- 10 dkg świeżego szpinaku
- 1 por
- pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki do dekoracji
Jak przygotować:
Pokrój pora na cienkie plasterki i podsmaż na oliwie, aż stanie się miękki. Dodaj szpinak i duś przez chwilę. Dolej bulion, dopraw warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Pokrój w plasterki kiełbasę. Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, przykryj ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułóż plasterki kiełbasy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki.