Kurpiowskie specjały
z galaretką rozmarynową
Kurpiowskie specjały
z galaretką rozmarynową
Składniki:
- Kurpiowskie Specjały: szynka, baleron, schab
- duży pęczek świeżego rozmarynu
- 600 ml wody
- sok z dużej cytryny
- czerwona papryczka chilli
- 280 g cukru żelującego
- ⅓ paczki kwasku cytrynowego
Jak przygotować:
Pokrój i posiekaj drobno papryczkę, dodaj rozmaryn, zalej wodą i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i odstaw do ostudzenia, następnie dodaj kwasek cytrynowy, cukier żelujący i dokładnie wymieszaj. Mieszaninę zagotuj i od tego momentu gotuj jeszcze 3-4 minuty (zobaczysz bąbelki). Przełóż galaretkę do słoiczków.
Na ozdobną deskę lub półmisek wyłóż pokrojone w plasterki Kurpiowskie Specjały: szynkę, baleron i schab. Wędliny podawaj z galaretką rozmarynową.