Jajka
owijane szynką
Jajka
owijane szynką
Składniki:
- 8 jajek
- 8 plasterków szynki Kurpiowskie Specjały
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki serka mascarpone
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypior cebuli dymki do dekoracji
Jak przygotować:
Ugotuj jajka na twardo i obierz. Zetnij spody jajek, aby można je było postawić. Górę zetnij tak, aby dostać się do żółtka. Wydrąż całe żółtka, dodaj posiekane, odkrojone wcześniej białko, dodaj mascarpone, sól, pieprz i posiekaną natkę – wymieszaj.
Każdy plasterek szynki złóż na pół. Zawiń jajka w szynkę i postaw na talerzu. Brzegi szynki możesz spiąć wykałaczką. Jajka wypełnij nadzieniem, skrop oliwą i ozdób świeżą natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Posyp obficie dymką.