Warzywa i Specjały
w tempurze
Warzywa i Specjały
w tempurze
Składniki:
- Szynka Kurpiowskie Specjały
- Schab Kurpiowskie Specjały
- Warzywa do wyboru: czerwona papryka, seler, kalarepa, pasternak
- oraz cukinia, cebula, pieczarki, brokuł
- pieczarki, brokuł tłuszcz do smażenia
Tempura
- 2,5 szklanki bardzo zimnej wody mineralnej
- 2 szklanki mąki z cieciorki
- ½ łyżeczki curry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
- sól
Jak przygotować:
Pokrój wędliny, paprykę, seler, kalarepę, pasternak, cukinię w słupki, cebulę i pieczarki w plasterki, a brokuła rozdziel na mniejsze różyczki. Upewnij się, że warzywa są suche.
Tempura: wlej wodę do miski, wsypuj porcjami mąkę i przyprawy, ubijając masę energicznie trzepaczką.
Obtaczaj warzywa i wędliny w tempurze. Smaż na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez kilka minut, co jakiś czas przewracaj, aby usmażyły się ze wszystkich stron. Wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują świeże i ciepłe.