Do góry
facebook

Tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

Więcej

Tarta
z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje
Podziel się

Składniki:

  • Kruche ciasto: (śr. formy ok. 20 cm):
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg zimnego masła
  • 1 jajko
  • ⅓ łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • 1 duży brokuł
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dkg sera gorgonzola
  • 15 dkg wędzonego boczku Kurpiowskie Specjały
  • 2 jajka
  • 18 dkg śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki/świeży szpinak do dekoracji

Jak przygotować:

Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Gotuj różyczki brokułu kilka minut. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w cząstki. Ser pokrój w plastry. Na upieczony spód wyłóż brokuł i boczek. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wylej na wierzch tarty, ułóż plastry gorgonzoli i cząstki jajka. Piecz tartę przez ok. 30 minut. Ozdób świeżym szpinakiem, kiełkami – na przykład słonecznika. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Spróbuj też:

Żurek

z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE

30 minut
4 procje
Warzywa i Specjały

w tempurze

30 minut
6 porcji
Quiche

Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ

50 minut
4 porcje

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.