Tarta
z brokułami, boczkiem i jajkiem
Tarta
z brokułami, boczkiem i jajkiem
Składniki:
- Kruche ciasto: (śr. formy ok. 20 cm):
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg zimnego masła
- 1 jajko
- ⅓ łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
- 1 duży brokuł
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 10 dkg sera gorgonzola
- 15 dkg wędzonego boczku Kurpiowskie Specjały
- 2 jajka
- 18 dkg śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- kiełki/świeży szpinak do dekoracji
Jak przygotować:
Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Gotuj różyczki brokułu kilka minut. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w cząstki. Ser pokrój w plastry. Na upieczony spód wyłóż brokuł i boczek. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wylej na wierzch tarty, ułóż plastry gorgonzoli i cząstki jajka. Piecz tartę przez ok. 30 minut. Ozdób świeżym szpinakiem, kiełkami – na przykład słonecznika. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.