Kolorowe pizzerinki
ze schabem
Kolorowe pizzerinki
ze schabem
Składniki:
- 15 dkg schabu Kurpiowskie Specjały
- 3 małe buraki
- rukola do dekoracji
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- ⅔ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować:
Wymieszaj składniki ciasta, ugniataj, aż stanie sprężyste. Podziel na 6 części, rozwałkuj na okrągłe placki i nakłuj widelcem. Blaty do pizzy piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
- 60 g sera camembert do smarowania
- 5 dkg świeżego szpinaku
- 100 ml śmietany 18%
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- posiekany ząbek czosnku
- oregano (świeże lub suszone)
Podsmaż szpinak na suchej patelni, aż zwiędnie. Przygotuj krem: zblenduj ser camembert ze śmietaną i szpinakiem i rozsmaruj na pizzerinkach. Ugotuj i obierz buraki, pokrój na cienkie plasterki, schab pokrój na cienkie paski i wyłóż składniki na wcześniej podpieczone placki. Pizzerinki piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180 stopni. Polej sosem winegret i udekoruj rukolą.