Pieczone ziemniaki
faszerowane na 4 sposoby
Pieczone ziemniaki
faszerowane na 4 sposoby
Składniki: Składniki na ziemniaki z pasztetem
- 12 ziemniaków
Nadzienie:
- 15 dkg pasztetu Kurpiowskie Specjały
- 4 ogórki kiszone
- miąższ wydrążony z ziemniaków
- 10 dkg sera cheddar/mozarella
- 2 łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka ostrej papryki
Jak przygotować:
Wyszoruj dokładnie i ugotuj w mundurkach 12 ziemniaków. Przekrój ziemniaki wzdłuż, na pół i wydrąż ostrą łyżeczką tak, aby w zagłębieniu zmieścił się farsz. Faszeruj ziemniaki wybranym nadzieniem i piecz w piekarniku lub na grillu ok. 20-30 minut.
Farsz pasztetowy:
Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj ziemniaki i pasztet. Posyp obficie tartym serem i posyp papryką i rozmarynem.
Pozostałe farsze do ziemniaków:
Farsz grzybowy:
- 20 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
- 150 g kurek
- mała cebula
- 5 dkg mozarelli
- 2 łyżki bułki tartej
- masło do smażenia
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni. Kurki umyj pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę. Przesmaż razem na maśle dodając sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodaj więcej masła, wsyp bułkę tartą, wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty. Wypełnij ziemniaki farszem i posyp tartą mozzarellą. Gotowe danie udekoruj koperkiem.
Farsz pesto:
- 20 dkg baleronu Kurpiowskie Specjały
- 20 pomidorków koktajlowych
- 10 dkg mozzarelli
- 5 dkg nerkowców
- świeża bazylia
- miąższ wydrążony z ziemniaków
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
Pokrój w cienkie paski baleron i podsmaż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki, nerkowce potnij lub ubij moździerzem na małe kawałki, posiekaj bazylię. Połącz oliwę, nerkowce, bazylię, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dodaj baleron, pomidorki, ziemniaki i dokładnie wymieszaj masę. Faszeruj ziemniaki i posyp tartą mozzarellą.
Farsz tzatziki:
- 20 dkg szynki Kurpiowskie Specjały
- 100 ml jogurtu greckiego
- ½ świeżego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Pokrój w cienkie paski szynkę i podsmaż na patelni. Ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, sok z cytryny, jogurt, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.