Do góry
facebook

Pieczone ziemniaki

faszerowane na 4 sposoby

Więcej

Pieczone ziemniaki
faszerowane na 4 sposoby

60 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki: Składniki na ziemniaki z pasztetem

  • 12 ziemniaków

Nadzienie:

  • 15 dkg pasztetu Kurpiowskie Specjały
  • 4 ogórki kiszone
  • miąższ wydrążony z ziemniaków
  • 10 dkg sera cheddar/mozarella
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka ostrej papryki

Jak przygotować:

Wyszoruj dokładnie i ugotuj w mundurkach 12 ziemniaków. Przekrój ziemniaki wzdłuż, na pół i wydrąż ostrą łyżeczką tak, aby w zagłębieniu zmieścił się farsz. Faszeruj ziemniaki wybranym nadzieniem i piecz w piekarniku lub na grillu ok. 20-30 minut.

 

Farsz pasztetowy:

 

Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj ziemniaki i pasztet. Posyp obficie tartym serem i posyp papryką i rozmarynem.

 

Pozostałe farsze do ziemniaków:

 

Farsz grzybowy:

 

  • 20 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • 150 g kurek
  • mała cebula
  • 5 dkg mozarelli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do smażenia
  •  

Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni. Kurki umyj pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę. Przesmaż razem na maśle dodając sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodaj więcej masła, wsyp bułkę tartą, wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty. Wypełnij ziemniaki farszem i posyp tartą mozzarellą. Gotowe danie udekoruj koperkiem.

 

Farsz pesto:

 

  • 20 dkg baleronu Kurpiowskie Specjały
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 10 dkg mozzarelli
  • 5 dkg nerkowców
  • świeża bazylia
  • miąższ wydrążony z ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  •  

Pokrój w cienkie paski baleron i podsmaż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki, nerkowce potnij lub ubij moździerzem na małe kawałki, posiekaj bazylię. Połącz oliwę, nerkowce, bazylię, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dodaj baleron, pomidorki, ziemniaki i dokładnie wymieszaj masę. Faszeruj ziemniaki i posyp tartą mozzarellą.

 

Farsz tzatziki:

 

  • 20 dkg szynki Kurpiowskie Specjały
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • ½ świeżego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
  •  

Pokrój w cienkie paski szynkę i podsmaż na patelni. Ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, sok z cytryny, jogurt, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.

 

Spróbuj też:

Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji
Kremowe babeczki

nadziewane szynką

40 minut
6 porcji
Tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.