Szaszłyki
z boczkiem i kiełbasą
Szaszłyki
z boczkiem i kiełbasą
Składniki:
- 20-25 plasterków kiełbasy Kurpiowskie Specjały
- 30 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
- 2 czerwone cebule
- 150 g pomidorków koktajlowych
- cukinia
- 2 czerwone papryki
- 40 dkg tofu lub sera halloumi
- 4-6 plastrów ananasa (świeży lub z puszki)
Marynata
- ½ szklanki oliwy
- ¼ szklanki wody
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- czerwona papryczka chilli (suszona, posiekana)
- pęczek pietruszki (posiekany)
Jak przygotować:
Jeśli użyjesz do szaszłyków tofu – pokrój je wcześniej w plastry o grubości 1 cm i potrzymaj 2-3 godziny w słoiku z marynatą. Pozostałą marynatę użyj do polania szaszłyków przed grillowaniem.
Jeśli wybierzesz ser halloumi, marynatą polej całe szaszłyki przed grillowaniem.
Pokrój wędliny, warzywa, ser i ananasa na plasterki i kawałki takiej wielkości, żeby łatwo je było nadziać na patyczek i żeby z niego nie spadały. Nadziewaj naprzemiennie.
Grilluj na grillu ogrodowym lub patelni grillowej. Możesz też upiec szaszłyki w piekarniku z funkcją grilla, w temp. 200 stopni, przez ok 15 minut.