Quiche
Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ
Quiche
Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ
Składniki:
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg zimnego masła
- 1 jajko
- ⅓ łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
- 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały
- 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
- ½ cukinii
- 2 pory
- 1 kostka sera feta
- 2 jajka
- 18 dkg śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Jak przygotować:
Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.