Do góry
facebook

Wiosenne jajka

owijane szynką

Więcej

Wiosenne jajka
owijane szynką

20 minut
4 porcje
Podziel się

Składniki:

  • 8 jajek
  • 8 plasterków szynki Kurpiowskie Specjały
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypior cebuli dymki do dekoracji

Jak przygotować:

Ugotuj jajka na twardo i obierz. Zetnij spody jajek, aby można je było postawić. Górę zetnij tak, aby dostać się do żółtka. Wydrąż całe żółtka, dodaj posiekane, odkrojone wcześniej białko, dodaj mascarpone, sól, pieprz i posiekaną natkę – wymieszaj.
Każdy plasterek szynki złóż na pół. Zawiń jajka w szynkę i postaw na talerzu. Brzegi szynki możesz spiąć wykałaczką. Jajka wypełnij nadzieniem, skrop oliwą i ozdób świeżą natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Posyp obficie dymką.

Spróbuj też:

Sałatka na drogę

z kiełbasą szynkową

25 minut
6 procji
Jajka z szynką

w cieście francuskim

20 minut
6 porcji
Warzywa i Specjały

w tempurze

30 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.