Muffiny
z boczkiem i suszonymi pomidorami
Muffiny
z boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 37 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 12 dkg masła
- 13 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- łyżka kaparów
- ½ łyżeczki suszonych listków rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
Jak przygotować:
Pokrój drobno suszone pomidory. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Do osobnej miski wbij jajka, rozmieszaj z mlekiem i czosnkiem. Roztop masło. Do miski z mąką wlej masło i masę jajeczną. Zamieszaj kilka razy, dodaj suszone pomidory, kapary i boczek i połącz składniki. Przełóż ciasto do formy nasmarowanej oliwą. Piecz muffiny w temperaturze 210 stopni przez ok. 30 minut.