Do góry
facebook

Muffiny

z boczkiem i suszonymi pomidorami

Więcej

Muffiny
z boczkiem i suszonymi pomidorami

50 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki:

  • 37 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 12 dkg masła
  • 13 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • łyżka kaparów
  • ½ łyżeczki suszonych listków rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

Jak przygotować:

Pokrój drobno suszone pomidory. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Do osobnej miski wbij jajka, rozmieszaj z mlekiem i czosnkiem. Roztop masło. Do miski z mąką wlej masło i masę jajeczną. Zamieszaj kilka razy, dodaj suszone pomidory, kapary i boczek i połącz składniki. Przełóż ciasto do formy nasmarowanej oliwą. Piecz muffiny w temperaturze 210 stopni przez ok. 30 minut.

Spróbuj też:

Żurek

z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE

30 minut
4 procje
Pieczone ziemniaki

faszerowane na 4 sposoby

60 minut
6 porcji
Tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.