Kurpiowski Rejbak
czyli babka ziemniaczana
Kurpiowski Rejbak
czyli babka ziemniaczana
Składniki:
- 3 kg kartofli
- ½ kg cebuli
- 30 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
- 20 dkg kiełbasy Kurpiowskie Specjały
- 2 jajka
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- olej do smażenia i wysmarowania formy
Jak przygotować:
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Boczek i kiełbasę pokrój w małą kostkę, zrumień na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż na oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ziemniaki, a następnie jajka i przyprawy. Gotową masę wylej na blachę wysmarowaną olejem, wygładź powierzchnię babki i piecz przez 1-2 godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy rejbak musi być brązowy z wierzchu. Rejbak możesz podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.