20.10.2016
18 października w Dylewie po raz drugi odbyło się tradycyjne kurpiowskie kiszenie kapusty na zimę. Uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak niegdyś wyglądał na Kurpiach ten proces.
czytaj dalej »Wiedzieliście, że Kurpiowskie Specjały możecie spotkać nie tylko w sklepach, ale także podczas targów śniadaniowych?
12 czerwca spotkaliśmy się z miłośnikami naszych wędlin podczas eventu na warszawskim Mokotowie. Było tak miło, że postanowiliśmy odwiedzić to miejsce raz jeszcze – 26 czerwca.
czytaj dalej »
Uroczystość ta, każdego roku, ściąga do Kadzidła, miejscowości na Kurpiach, tysiące osób. Uroczystość odbywa się w kilku punktach miasta, zgodnie z przebiegiem tradycyjnego wesela. W jej trakcie uczestnicy oraz widzowie stają się gośćmi weselnymi, mogą skosztować potraw regionalnych, posłuchać folkowej muzyki oraz zatańczyć z autentyczną parą młodą. Wydarzeniu towarzyszą kiermasze i pokazy rękodzieła ludowego, przejazdy furmankami, barwne orszaki ślubne, zabawy ludowe i inne atrakcje. Tegoroczne Wesele Kurpiowskie odbyło się po raz dwudziesty drugi. Tym razem zabrakło prawdziwych nowożeńców. W ich role, w dniu 19 czerwca, wcielili się Eliza Cichoń i Grzegorz Grad, członkowie Zespołu Kurpianka. Poradzili sobie znakomicie – pięknie wyglądali i z gracją się prezentowali licznie zgromadzonej publiczności podczas weselnych obrzędów. Wybór do ślubu, błogosławieństwo i weselny korowód ulicami Kadzidła zachwyciły miłośników kurpiowskiej tradycji.
czytaj dalej »17.6.2016
Pampuchy lub pępuchy to kurpiowskie placki drożdżowe, smażone na patelni. Zajadano się nimi zwłaszcza podczas Zapustów – polskiego karnawału. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu.
czytaj dalej »
Już próbowałeś? Fafernuchy tradycyjnie pieczone są na Nowy Rok. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi z kurpiowskiej Puszczy Białej. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.
czytaj dalej »
Naszym czasom nieodłącznie towarzyszy postęp: rozwój technologii i upraszczanie wielu czynności tak, aby życie było łatwiejsze. Z tego względu wiele zawodów, które były powszechne jeszcze 50 czy 30 lat temu, obecnie odchodzi do skansenu. Mamy świadomość, że jest to proces, którego nie damy rady zatrzymać – ponieważ taka jest kolej rzeczy. Jednakże są tacy ludzie, którzy pragną przybliżać tradycyjne zawody i metody przyrządzania potraw współczesnym pokoleniom. Wzorem działania, na rzecz ocalenia pamięci o kurpiowskiej tradycji, jest Pani Czesława Kaczyńska – prezes Stowarzyszenia Artystów Kurpiowskich, która co roku organizuje warsztaty etnograficzne Ginące Zawody. W tym roku, na początku czerwca, odbyły się one już 16 raz! Jak zawsze do Zagrody Kurpiowskiej w Kadzidle zaproszeni są wszyscy, a w szczególności dzieci i młodzież. Hasło tegorocznej imprezy brzmiało: „Robźëm masło, faférnuchy, pśecëm chlébek, jϊ pëmpuchy”, a podczas warsztatów prezentowane były takie dziedziny jak: kuchnia regionalna – w tym pieczenie chleba, robienie masła i smażenie kurpiowskich placków – pampuchów, pieczenie fafernuchów, wycinankarstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, wykonywanie kwiatów, zdobienie pisanek, obróbka lnu, lepienie byśków i nowolatek, kowalstwo, rzeźbiarstwo, tkactwo, hafciarstwo oraz koronkarstwo.
czytaj dalej »11.5.2016
W maju do smacznej rodziny Kurpiowskich Specjałów dołączył na stałe zupełnie nowy produkt, który już podbija serca i podniebienia miłośników kurpiowskiej kuchni oraz tych, którzy dopiero ją poznają. Rejbak Kurpiowskie Specjały, czyli tradycyjna babka ziemniaczana z dodatkiem wędzonki, jest gotowy do spożycia, jednak najlepiej smakuje po podgrzaniu.
czytaj dalej »Wiemy, jak ważne jest kultywowanie tradycji. Kurpiowszczyzna jest przykładem tego, że stare obrzędy wciąż mają moc. Przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie to nieodzowny element naszego dziedzictwa. Jest to także gwarant tego, że kolejne pokolenia będą mogły rozumieć i docenić proste życie przodków. W wielu przypadkach tradycje naszych dziadków są godne podziwu – mają one swoją historię i uważamy, że warto je kultywować. Ich przykładem są obrzędy świąteczne, które są spuścizną wielu pokoleń i umacniane przetrwały do dziś. Aby na własnej skórze poczuć ducha czasu wybraliśmy się do Muzeum dla Dzieci i Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie aby dowiedzieć się jak powstają palmy wielkanocne – tak bardzo kojarzone z Kurpiami.
czytaj dalej »24.3.2016
Miejscowość Łyse na Kurpiach, w Niedziele Palmową, to z całą pewnością najbarwniejsze miejsce w Polsce – niezależnie od pogody. Wszystko to za sprawą tradycyjnych obchodów uroczystości kościelnych, jaką jest procesja z palmami, które ściągają tysiące wiernych z całej Polski. Trzeba przyznać, że najstarsze i najbardziej znane obchody tego święta mają miejsce właśnie w tej miejscowości, którą mieliśmy przyjemność odwiedzić.
czytaj dalej »7.3.2016
Przygotowanie zalewy, sznurowanie, wędzenie i studzenie. Pyszny smak i aromat Kurpiowskie Specjały zawdzięczają nie tylko najwyższej jakości mięsa, z którego je wytwarzamy, ale także tradycyjnym metodom produkcji. Zobacz, jak powstają najlepsze wędliny.
czytaj dalej »3.3.2016
Mamy dla Państwa doskonałą wiadomość. Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Celiakię oficjalnie przyznało Kurpiowskim Specjałom – Szynka, Schab, Baleron, Boczek, Kiełbasa, Szynkowa – licencję na znak przekreślonego kłosa. Oznacza to, że produkty te są bezpieczne dla osób nie tolerujących glutenu i mogą być przez nie spożywane.
Linia produktów Kurpiowskie Specjały wzięła udział w prestiżowym konkursie organizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolniczo-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyniki nie zaskoczyły nas lecz bardzo ucieszyły.
czytaj dalej »