Do góry
facebook

Przepis na kurpiowskie fafernuchy – ciasteczka marchewkowo-miodowe

Już próbowałeś? Fafernuchy tradycyjnie pieczone są na Nowy Rok. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi z kurpiowskiej Puszczy Białej. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.

Składniki:

  • 1 ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg mąki żytniej
  • 2 kg marchwi
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 400 g śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 10 dkg drożdży
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

Obierz marchew i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj wodę, cukier i poczekaj, aż marchew puści sok. Pokrusz drożdże i rozetrzyj z miodem, mąkę przesyp przez sito. Dodaj do marchwi drożdże, mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy. Zagniataj, aż powstanie jednolite, gładkie i dosyć twarde ciasto. Uformuj ciasto w długie wałki i pokrój na plasterki (podobnie, jak kroi się kopytka). Jeśli ciasto się klei, podsypuj je mąką. Układaj kawałki na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze i piecz ok. 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.