Przepis na kurpiowskie fafernuchy – ciasteczka marchewkowo-miodowe
Już próbowałeś? Fafernuchy tradycyjnie pieczone są na Nowy Rok. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi z kurpiowskiej Puszczy Białej. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.
Składniki:
- 1 ½ kg mąki pszennej
- ½ kg mąki żytniej
- 2 kg marchwi
- ½ szklanki cukru
- 5 łyżek miodu
- 400 g śmietany 12%
- 3 jajka
- 10 dkg drożdży
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Obierz marchew i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj wodę, cukier i poczekaj, aż marchew puści sok. Pokrusz drożdże i rozetrzyj z miodem, mąkę przesyp przez sito. Dodaj do marchwi drożdże, mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy. Zagniataj, aż powstanie jednolite, gładkie i dosyć twarde ciasto. Uformuj ciasto w długie wałki i pokrój na plasterki (podobnie, jak kroi się kopytka). Jeśli ciasto się klei, podsypuj je mąką. Układaj kawałki na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze i piecz ok. 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni.