Pampuchy – kurpiowskie placki drożdżowe
Pampuchy lub pępuchy to kurpiowskie placki drożdżowe, smażone na patelni. Zajadano się nimi zwłaszcza podczas Zapustów – polskiego karnawału. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 l mleka
- 1 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce utrzyj jajko z cukrem, za pomocą tłuczka do ziemniaków. Wkrusz drożdże i zamieszaj. Wsyp przesianą mąkę, dodaj podgrzane mleko i wymieszaj. Wyrób ciasto za pomocą tłuczka. Kiedy przestanie się do niego przylepiać, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
SMACZNEGO!