Do góry
facebook

Pampuchy – kurpiowskie placki drożdżowe

Pampuchy lub pępuchy to kurpiowskie placki drożdżowe, smażone na patelni. Zajadano się nimi zwłaszcza podczas Zapustów – polskiego karnawału. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 l mleka
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce utrzyj jajko z cukrem, za pomocą tłuczka do ziemniaków. Wkrusz drożdże i zamieszaj. Wsyp przesianą mąkę, dodaj podgrzane mleko i wymieszaj. Wyrób ciasto za pomocą tłuczka. Kiedy przestanie się do niego przylepiać, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie. Smaż z obu stron na złoty kolor.

SMACZNEGO! 

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.