Kurpiowskie kiszenie kapusty
18 października w Dylewie po raz drugi odbyło się tradycyjne kurpiowskie kiszenie kapusty na zimę. Uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak niegdyś wyglądał na Kurpiach ten proces. Było to wydarzenie rodzinne, wspólnie krojono kapustę, przygotowywano beczkę, wyparzano ją gorącymi kamieniami, a w końcu ubijano lub udeptywano. Również w Dylewie można było zobaczyć odważnych, którzy kapustę udeptywali. Już od rana w zajęciach mogły brać udział dzieci. Czesława Kaczyńska, Kazimierz Nurczyk, Elżbieta Prusaczyk, Krystyna Łaszczych i Bożena Bochomulska wtajemniczali najmłodszych Kurpiów, jak przygotować dobrą kapustę na zimę.
Podczas imprezy odbył się także konkurs na najcieniej pokrojoną ręcznie kapustę. Wzięło w nim udział dziesięciu uczestników, w tym dwóch panów. Bezkonkurencyjna w krojeniu okazała się Marianna Parzych, która zdobyła I miejsce, drugie miejsce zajął Józef Pokora, zaś trzecie – Teresa Mielnicka.
Impreza niosła nie tylko walory edukacyjne, ale także zabawowe. Była świetną okazją do integracji lokalnego środowiska, tym bardziej, że na harmonii przygrywał Ryszard Maniurski i Edward Koziatek, na sali były znakomite tancerki z Koła Gospodyń Wiejskich z Dylewa i Chudka, zaś na stołach obok kapusty leżała wyśmienita wędlina Kurpiowskie Specjały.