Do góry
facebook

Wielkanocny żurek

z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE

Więcej

Wielkanocny żurek
z kiełbasą ZAPIEKANĄ W CIEŚCIE

30 minut
4 procje
Podziel się

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy Kurpiowskie Specjały
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • plaster ciasta francuskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka

Jak przygotować:

Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5 cm, owiń paskami kiełbasę i piecz przez 15-20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Do bulionu wlej zakwas, zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać. Żurek podawaj z boczkiem, łyżeczką chrzanu do każdej porcji oraz z kiełbasą w cieście i jajkiem.

Spróbuj też:

Aromatyczny Pasztet

Z boczkiem

120 minut
6 porcji
Szaszłyki

z boczkiem i kiełbasą

30 minut
6 porcji
Sałatka na drogę

z kiełbasą szynkową

25 minut
6 procji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.