Do góry
facebook

Warzywa i Specjały

w tempurze

Więcej

Warzywa i Specjały
w tempurze

30 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki:

  • Szynka Kurpiowskie Specjały
  • Schab Kurpiowskie Specjały
  • Warzywa do wyboru: czerwona papryka, seler, kalarepa, pasternak
  • oraz cukinia, cebula, pieczarki, brokuł
  • pieczarki, brokuł tłuszcz do smażenia

Tempura

  • 2,5 szklanki bardzo zimnej wody mineralnej
  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • ½ łyżeczki curry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
  • sól

Jak przygotować:

Pokrój wędliny, paprykę, seler, kalarepę, pasternak, cukinię w słupki, cebulę i pieczarki w plasterki, a brokuła rozdziel na mniejsze różyczki. Upewnij się, że warzywa są suche.

 

Tempura: wlej wodę do miski, wsypuj porcjami mąkę i przyprawy, ubijając masę energicznie trzepaczką.

 

Obtaczaj warzywa i wędliny w tempurze. Smaż na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez kilka minut, co jakiś czas przewracaj, aby usmażyły się ze wszystkich stron. Wyłóż na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują świeże i ciepłe.

Spróbuj też:

Aromatyczny Pasztet

Z boczkiem

120 minut
6 porcji
Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji
Ziemniaczana zapiekanka

ze szpinakiem i kiełbasą

70 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.