Do góry
facebook

Szaszłyki

z boczkiem i kiełbasą

Więcej

Szaszłyki
z boczkiem i kiełbasą

30 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki:

  • 20-25 plasterków kiełbasy Kurpiowskie Specjały
  • 30 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 40 dkg tofu lub sera halloumi
  • 4-6 plastrów ananasa (świeży lub z puszki)

Marynata

  • ½ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • czerwona papryczka chilli (suszona, posiekana)
  • pęczek pietruszki (posiekany)

Jak przygotować:

Jeśli użyjesz do szaszłyków tofu – pokrój je wcześniej w plastry o grubości 1 cm i potrzymaj 2-3 godziny w słoiku z marynatą. Pozostałą marynatę użyj do polania szaszłyków przed grillowaniem.

 

Jeśli wybierzesz ser halloumi, marynatą polej całe szaszłyki przed grillowaniem.

 

Pokrój wędliny, warzywa, ser i ananasa na plasterki i kawałki takiej wielkości, żeby łatwo je było nadziać na patyczek i żeby z niego nie spadały. Nadziewaj naprzemiennie.
Grilluj na grillu ogrodowym lub patelni grillowej. Możesz też upiec szaszłyki w piekarniku z funkcją grilla, w temp. 200 stopni, przez ok 15 minut.

Spróbuj też:

Kremowe babeczki

nadziewane szynką

40 minut
6 porcji
Wiosenne jajka

owijane szynką

20 minut
4 porcje
Ziemniaczana zapiekanka

ze szpinakiem i kiełbasą

70 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.