Do góry
facebook

Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

Więcej

Kurpiowski Rejbak
czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki:

  • 3 kg kartofli
  • ½ kg cebuli
  • 30 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • 20 dkg kiełbasy Kurpiowskie Specjały
  • 2 jajka
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

Jak przygotować:

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Boczek i kiełbasę pokrój w małą kostkę, zrumień na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż na oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ziemniaki, a następnie jajka i przyprawy. Gotową masę wylej na blachę wysmarowaną olejem, wygładź powierzchnię babki i piecz przez 1-2 godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowy rejbak musi być brązowy z wierzchu. Rejbak możesz podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Spróbuj też:

Świąteczna tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje
Pieczone ziemniaki

faszerowane na 4 sposoby

60 minut
6 porcji
Bakłażany i pomidory

grillowane z boczkiem

40 minut
6 procji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.