Do góry
facebook

Kurpiowska Gęś

nadziewana kaszą

Więcej

Kurpiowska Gęś
nadziewana kaszą

3,5 godziny
4 porcje
Podziel się

Składniki:

  • gęś (pozbawiona podrobów), ok. 2 kg
  • włoszczyzna
  • 3-4 grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • pęczek pietruszki
  • 1 ½ szklanki kaszy gryczanej
  • boczek Kurpiowskie Specjały
  • sól, pieprz, oliwa

Jak przygotować:

Oczyść i natrzyj solą oraz pieprzem gęś. Wytop tłuszcz z części boczku na patelni, na tłuszczu przesmaż kaszę, a następnie zalej 3 szklankami wody i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodaj posiekane: natkę pietruszki i namoczone grzyby, a potem masło, roztrzepane widelcem jaja, sól i pieprz. Wymieszaj. Nafaszeruj gęś i zaszyj. Na spodzie brytfanki połóż kilka plastrów boczku i włóż gęś. Warzywa obierz i pokrój, a następnie umieść w brytfance, dookoła gęsi, i skrop oliwą.
Piecz ok. 2-2,5 godziny.

Spróbuj też:

Bakłażany i pomidory

grillowane z boczkiem

40 minut
6 procji
Sałatka na drogę

z kiełbasą szynkową

25 minut
6 procji
Świąteczna tarta

z brokułami, boczkiem i jajkiem

50 minut
4 porcje

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.