Do góry
facebook

Kremowe babeczki

nadziewane szynką

Więcej

Kremowe babeczki
nadziewane szynką

40 minut
6 porcji
Podziel się

Składniki:

  • ciasto filo gotowe (możesz też przygotować ciasto samodzielnie)
  • 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały
  • 2 świeże papryczki jalapeño
  • 400 ml śmietany
  • 2 jajka
  • olej, sól

Nadzienie:

  • 20 dkg serka mascarpone
  • 10 łyżek stołowych soku z buraka
  • 5 dkg orzeszków ziemnych

Jak przygotować:

Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju szynkę. Dodaj pokrojone drobno papryczki. Ubij trzepaczką jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki farszu i wymieszaj.

 

Wytnij z ciasta filo 12 kwadratów o boku 7-8 cm. i wyłóż do, wysmarowanych tłuszczem, foremek na babeczki/muffinki tak, aby powstały na bokach zakładki. Babeczki wypełnij farszem do ⅔ wysokości. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

 

Przygotuj krem: wymieszaj mascarpone z sokiem z buraka. Dopraw niewielką ilością soli. Wyłóż krem do babeczek, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Orzeszki ziemne rozdrobnij nożem lub moździerzem i upraż na suchej patelni. Posyp nimi babeczki.

Spróbuj też:

Quiche

Z WARZYWAMI FETĄ I SZYNKĄ

50 minut
4 porcje
Ziemniaczana zapiekanka

ze szpinakiem i kiełbasą

70 minut
6 porcji
Warzywa i Specjały

w tempurze

30 minut
6 porcji

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.