Do góry
facebook

Bakłażany i pomidory

grillowane z boczkiem

Więcej

Bakłażany i pomidory
grillowane z boczkiem

40 minut
6 procji
Podziel się

Składniki:

  • 20 dkg boczku Kurpiowskie Specjały
  • 2 średnie bakłażany
  • 6 twardych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 szalotki
  • 6-8 kaparów
  • świeże zioła
  • bagietka

Marynata

  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Jak przygotować:

Odetnij końcówki bakłażanów i usuń gniazda nasienne pomidorów i papryk, a następnie pokrój warzywa na plasterki. Grilluj na grillu ogrodowym lub na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju.

 

Przygotuj marynatę: posiekaj drobno czosnek i natkę pietruszki, zalej oliwą, dodaj sól i pieprz. Włóż warzywa do słoików i zalej marynatą. Zamknij słoiki i potrząsaj nimi tak, żeby pokryć całe warzywa marynatą. Pozostaw na 10 godzin, aby smaki się przegryzły.

 

Gotowe grillowane warzywa wyłóż na półmisek.

 

Pokrój w kostkę i podsmaż boczek. Pokrój drobno kapary i szalotki, dodaj boczek i wyłóż mieszankę na warzywa. Ozdób całość ulubionymi świeżymi ziołami (oregano, bazylia, majeranek, mięta). Podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką.

Spróbuj też:

Kurpiowski Rejbak

czyli babka ziemniaczana

140 minut
6 porcji
Warzywa i Specjały

w tempurze

30 minut
6 porcji
Wiosenne jajka

owijane szynką

20 minut
4 porcje

W celu świadczenia usług najwyższej jakości nasza witryna wykorzystuje pliki cookies. Pozwalają one na dostosowanie treści do Państwa indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie. Więcej szczegółów na temat cookies w naszej Polityce Prywatności.